keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Hyvää ruokaa ja tutkimusmenetelmiä

Tänään aloitin kvalitatiivisten menetelmien workshopin historian tiedekunnassa. Mukana oli muitakin kuin sosiaalityön oppiaineen opettajia. Osa heistä oli kokeneita kvalitatiivisen tutkimuksen tekijöitä (esim. antropologit). Vähän rupesin ajattelemaan, mitähän annettavaa minulla tälle ryhmälle mahtaa olla. Onneksi mukana oli kuitenkin nuoria opettajia, jotka janosivat tietoa. Loppujen lopuksi tilanteesta muodostui hedelmällinen kokemusten vaihtotilanne, jonka lähtökohtana olivat esitykseni diat. Nyt nämäkin opettajat tekevät pienen harjoitustutkimuksen ja sitten lauantaina opettelemme analysoimaan tekstiä. Olisi hyvä, jos aikaa olisi enemmän, niin voisimme kokeilla, miten tekstiä analysoidaan eri menetelmin. Nyt täytyy tyytyä sisällönanalyysiin, joka on perusmenetelmä. Olisi kuitenkin mielenkiintoista katsoa, mitä tapahtuu, kun aineistoa käsitellään erilaisista ontologisista lähtökohdista ja erilaisin analysointimenetelmin. Mitä mahtaisimme saada irti samasta aineistosta? Sellaista työpajaa olisi joskus mukava vetää jonkun parin kanssa.

Kävin vietnamilaisen kollegani kanssa syömässä uskomattoman hyvää ruokaa paikallisessa kasvisravintolassa: riisiä, tofua, jackfruit-hedelmää seesamin siementen kanssa paistettuna, samoin viikunaa seesamin siementen kanssa paistettuna. Niitä kastettiin soijakastikkeeseen ja syötiin riisin kanssa. Nam. Jälkiruokaakin oli, mutten oikein päässyt käsitykseen mitä kaikkea siinä oli kookoksen lisäksi. Paikka oli täynnä paikallisia eikä yhtään turistia näkynyt missään. Vaikka ravintola on vähän kauempana täältä (kävelymatkan päässä kumminkin), saatan mennä sinne itsekseni uudelleen.

Illalla kävin jälleen syömässä samassa paikassa, jossa hyvin usein muutenkin, koska se on tässä hotellin lähettyvillä. Paikka on myös paikallisten käyttämä, mutta joskus jotkut tuovat sinne länsimaalaisia vieraitaan. On mukava, kun työntekijät tuntevat jo minut ja hymyillen toivottavat tervetulleeksi. Ruoka siellä on melko tavanomaista, mutta edullista.

Huomenna pääsen tutustumaan johonkin etniseen ryhmään, joka on joutunut muuttamaan pois synnyinsijoiltaan. On mielenkiintoista nähdä, millaista sosiaalityötä heidän parissaan tehdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti