perjantai 8. marraskuuta 2013

Viime viikko kului Etelä-Afrikassa Yoma-hankkeen käynnistysseminaarissa Pretoriassa. Yoma-hanke on bilateraalinen tutkimusprojekti Etelä-Afrikan ja Suomen välillä, rahoittajana Suomen Akatemia. Projektiin on kuitenkin saatu omalla rahoituksellaan mukaan ruotsalaiset ja norjalaiset kollegat. Tässä hankkeessa tutkimme yhteiskunnan reuna-alueille jääneiden nuorten elämää ja uskonnollisten yhteisöjen heidän kanssaan tekemää työtä. Suomen osaksi koitui valita pieni paikkakunta ja valinnaksi tuli Lammi (osa Hämeenlinnan kaupunkia nykyään). Minun osuudekseni tulivat monikulttuurisuuteen liittyvät asiat, erityisesti vastaanottokeskus ja sen reunamilla tapahtuva toiminta.

Hanketta Suomen päässä koordinoi Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan käytännöllisen teologian laitos. Diakonia-ammattikorkeakoulun työntekijänä olen päässyt onnekkaasti mukaan tähän hankkeeseen, vaikka Suomen Akatemia ei meille käsittääkseni muuten ole tutkimusrahoituksia myöntänytkään.

Oli mielenkiintoista olla mukana tutkimushankkeen käynnistämisessä monikulttuurisessa tiimissä. Hanketta valmistellut ryhmä oli toki tehnyt ison esityön, mutta me muutkin pääsimme osallistumaan ottamalla kantaa ehdotuksiin ja ehdottamaan itsekin. Erilaiset mielipiteet alkoivat lähentyä toisiaan ja viikon lopuksi meillä oli yhteinen käsitys, miten tästä eteenpäin. Tästä eteenpäin pääsystä kiitos kuuluu napakasti projektia vetäneille valmistelevan tiimin jäsenille, joilla useilla oli kokemusta kansainvälisen projektin rakentamisesta. Itse kyllä olin tässä ihan oppitytön roolissa.

Matka oli minulle ensimmäinen Etelä-Afrikkaan, siksi aivan must-kohteisiin kuului Sowetoon ja Apartheid-museoon tutustuminen. Jälkimmäinen oli erityisen vaikuttava, vaikka ei Sowetokaan kylmäksi jättänyt. Erityisesti kosketuin Apartheid-museon filmistä, joka kertoi Nelson Mandelan vapautumisen päivästä ja siitä riemusta, mitä se ihmisissä synnytti. Muuntyylistä uutta elämässäni edusti safarille osallistuminen. Varsinkin kirahvit veivät sydämeni! Hankkeen merkeissä on mahdollisuus parin vuoden päästä palata Etelä-Afrikkaan. Sitä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti